top of page

Vynález, o který jsme nepřišli

Ve středeční příloze CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ deníku DENÍK vyšel následující speciální rozhovor s panem Prusem:

Vynález, o který jsme nepřišli

Česká republika se s velkou pravděpodobností stane bateriovou velmocí! Nezanedbatelný podíl na tom má podnikatel a vizionář Radomír Prus (41), jenž v Moravskoslezském kraji buduje gigatovárnu na revoluční lithiové baterie.

Kdy a proč jste se začal zajímat o výrobu baterií?

V roce 2013 jsem stavěl na Seychelách loď s autonomním systémem a solárními panely. Chyběly mi ale baterie. Nicméně jsem si vzpomněl, že jistý český vědec (Jan Procházka, pozn. red.) na nich pracuje, takže jsem se s ním spojil. Tehdy započala naše spolupráce. Díky mému vstupu do projektu se povedlo tento vynález zachovat pro Českou republiku, neboť jsem vše potřebné zafinancoval.

Co vůbec znamená HE3DA?

Je to zkratka – High Energy 3D Accumulator. V překladu to znamená vysokokapacitní 3D baterie.

V čem jsou největší výhody těchto baterií?

Tou je bezpochyby nehořlavost, která představuje obrovský benefit zejména do budoucna – například v rámci elektromobility a energetiky. Druhou výhodou je to, že baterie nepotřebuje složitý battery management, což znamená elektroniku. Funguje totiž velice jednoduše, a to podobně jako obyčejná olověná baterie. Ty naše je tedy mohou postupně nahradit. Navíc HE3DA baterie má podstatně vyšší kapacitu a nižší váhu. Třetí silnou stránkou jsou vysoké proudy. Baterie umí pohlcovat, ale i dávat vysoké proudy, čímž stabilizuje síť. V neposlední řadě je třeba zmínit její 95% recyklovatelnost. Samozřejmě má celou řadu dalších výhod, jmenoval jsem pouze ty nejpodstatnější.

Kolik času a financí bylo třeba od nápadu k výrobě?

V našem případě to činí zhruba dva miliony pracovních hodin, a to od primárního nápadu po průmyslovou výrobu. Co se týče financí, k dnešku to je jedna miliarda korun. Čeká nás však ještě investice okolo půl miliardy korun.

Jak jste získal finance? Použil jste vlastní?

Zpočátku jsem financoval vše ze svých zdrojů, což trvalo do roku 2017. V druhé fázi, kdy začala výstavba továrny, jsme získali finanční prostředky od českých investorů. Ty zastupuje fond Battery Unite, jenž momentálně sdružuje více než dvě stě padesát lidí. Jedná se především o české podnikatele, průmyslníky a finančníky, kteří se na tento projekt složili, protože mu věří a vidí v něm něco pozitivního.

Kdy začne výroba v Horní Suché?

První výroba na části linky odstartuje už teď v prosinci. Slavnostní zahájení ale plánujeme až na jaro 2020. Počáteční výrobní kapacita bude 200MWh/rok, posléze ji navýšíme na 1,2GWh/rok. Do budoucna máme ambice rozšířit kapacitu až na 15GWh/rok.

Pro jaký segment budou baterie z Horní Suché určeny?

Začneme výrobou pro velkokapacitní úložiště. Během dvou let přejdeme k automobilovému průmyslu. Už teď máme rychlonabíjecí baterie, které jsme zhotovili na minilince v pražských Letňanech. Ty vykazují rychlejší nabíjení než baterky stávající. Hlavně jsou nehořlavé.

Co přinese výroba místním?

Nabídne jim práci v průmyslu 4.0. To znamená v moderních fabrikách s nízkými emisemi a maximálně robotizovanou, automatizovanou výrobou. Jedná se o práci s vyšší přidanou hodnotou. A pro Českou republiku jako takovou? Když pominu technologické know-how, státu to zajistí obrovský exportní potenciál. Tento nový obor a jeho navazující odvětví mohou naší zemi v budoucnu přinést až 200 miliard korun HDP a desítky tisíc pracovních míst. My připravujeme celý cluster, kam chceme přizvat další firmy, které se na tom budou podílet. Představuje to přidanou hodnotu i pro českou ekonomiku a budoucnost.

Nedávno jste se vrátili z NASA, jak jste tam uspěli?

V USA jsme udělali dobrý dojem. Dostali jsme se do finále soutěže NASA iTech. Byli jsme dokonce požádáni, abychom vyvinuli baterii a celý systém elektrické energie pro lunární vozítko na měsíc, které NASA připravuje. Takže v současné době na tom pracujeme. Nějaký první prototyp bychom chtěli mít hotový už příští rok, poté ho předáme k testování.

Jaké jsou vaše plány na rok 2020?

Jak jsem říkal, zahájit plnohodnotnou výrobu v Horní Suché. Ideálně na třísměnný provoz. Rovněž budeme pracovat na řadě aplikací, které se v průběhu několika let objeví.

Autor: Lucie Petráková

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page